BLACK FRIDAY AKCIJA -10% NA SVE! Akcija traje od 29.11. do 1.12.2024.
- Mogu li napraviti pivo sličnog okusa kao Ožujsko?
Naravno. Upotrijebite jedan od ekstrakata kao što su Continental Lager, Lager, Premium Lager ekstrakt. S tim ekstraktima ćete se najviše približiti tom okusu.
- Kako brzo započinje prva fermentacija i koliko traje?
Ako prva fermentacija ne započne u roku od 48 sati, tada treba dodati nove kvasce. Fermentacija traje 4-14 dana, ovisno o temperaturi. Punjenje u boce može se započeti čim je gustoća ispravna (mjereno denzimetrom). Svaki ekstrakt ima svoju konačnu gustoću što se može provjeriti u uputama za ekstrakt.
- Postoji li sve što trebam u aparatu za kuhanje piva?
U kompletu (SET) dobivate sav pribor za pripremu piva. Sve što trebate je ekstrakt (s uključenim kvascem), šećer, voda i boce. Postoje i drugi sastojci za izradu piva, ali za početak preporučujemo upotrebu ekstrakta.
- Kada je pivo u bocama spremno za piće?
Ovisno o kvaliteti ekstrakta. Može se piti već nakon 1, 2 ili 4 tjedna. Što dulje pivo ostane u bocama, to je bolji okus. Možete se savjetovati s nama.
- Koji je rok trajanja domaćeg piva?
Ako su boce dobro sterilizirane, pivo može ostati u bocama do 2 godine.
- Mogu li pivo spremiti u bačvu za pivo koju imate u svojoj web trgovini?
U našim pivskim bačvama nije moguće pohraniti pivo tj. ne ispunjava uvjete za drugu fermentaciju. Pritisak stvoren tijekom druge fermentacije previsok je da bi ga posuda mogla zadržati i može se uništiti. Bačve su prikladne za prvo vrenje ili za točenje piva na zabavama.
10 stvari koje treba znati prije nego što počnete variti pivo
Varenje piva kod kuće u posljednje vrijeme cvjeta. Omogućuje pripremu kvalitetnog i ukusnog piva na kreativan način. Izvrstan je hobi čak i za one koji nemaju puno slobodnog vremena, a istodobno omogućuje veliku prilagodbu. Ako želite isprobati nešto novo, različito od uobičajenih komercijalnih marki piva, vrijeme je da isprobate nove mogućnosti i istražite svijet pivarstva. No, prije nego što se s tim pozabavite, dobro je znati nekoliko osnovnih principa kojih se treba pridržavati za dobar rezultat.
- Posvetite se istraživanju i pronalaženju informacija
Prije nego što započnete s izradom vlastitog piva, posvetite se istraživanju i pronalaženju raznih informacija koje će vam pomoći da skuhate pivo. Pročitajte knjigu, pretražite web ili razgovarajte s nekim tko se već neko vrijeme bavi tom djelatnošću. Variti pivo je umjetnost, ali samo u kombinaciji sa znanošću. Da biste mogli realizirati svoje ideje i stvoriti pivo po svom ukusu, prvo ćete trebati znati sastojke, opremu i postupak rada. U tome vam može pomoći tim Svijet piva, možete nas kontaktirati telefonom, e-poštom ili na Facebookom. Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja ….
- Pobrinite se za odličnu higijenu
Sanitacija i sterilizacija uvijek trebaju biti na prvom mjestu. Održavajte izvrsnu higijenu i znajte da se pravila sanitacije moraju održavati od samog početka – pripremom opreme dok se ne pritisne čep boce. Sterilizacija je posebno važna kod hlađenja piva ili neposredno nakon nje jer kvasac u to vrijeme ne fermentira, a u to je vrijeme najmoćnija mogućnost bakterijske kontaminacije.
- Odaberite najkvalitetnije sastojke
Za izvrsne rezultate odaberite najkvalitetnije sastojke, jer će to ujedno učiniti i konačni proizvod izvrsnim. Primjerice, tekući kvasac bolji je izbor od čvrstog, a tijekom samog varenja svježi ekstrakti nesumnjivo su bolji od onih koji se pakiraju godinama. Pazite da su vaši sastojci svježi. Spremite ih na prikladno mjesto.
- Pustite da pivo vrije barem sat vremena
Pustite da se svako pivo kuha između 60 i 90 minuta, jer će hmelj ukloniti njihovu gorčinu i ostale sastojke koji kvare kvalitetu piva. Ovaj postupak također će sterilizirati pivo prije hlađenja. Kad kuhate svijetlo pivo, pustite da se pivo krčka oko 90 minuta.
- Pobrinite se za brzo hlađenje piva
Brzo smanjenje temperature sprječava razvoj bakterija, pa neki pivari koriste ledenu kupku u koju uranjaju posudu za varenje. Nažalost, s takvim postupkom hlađenje i dalje traje oko 40 minuta, pa se isplati uložiti u poseban hladnjak koji u samo 20 minuta može ohladiti veliku količinu piva.
- Najprije pokušajte variti tamna piva
Zahvaljujući vrlo bogatom okusu tamnih piva, ovo će vam olakšati skrivanje malih početničkih pogrešaka koje ste napravili u pivarstvu. To je posebno važno jer ćete se s više radosti ustrajati oko svog novog hobija.
- Neka fermentor bude staklen
Unatoč činjenici da se puno domaćeg piva kuha u plastičnim fermentorima odnosno napravama za varenje piva, što prije ih zamijenite staklenim. Staklo olakšava čišćenje i neporoznost što pridonosi kvaliteti piva.
- Tijekom fermentacije uravnotežujte temperaturu
Kada kuhate domaće pivo, obratite pažnju na regulaciju temperature fermentacije. Jedna od najboljih metoda u ovom trenutku je odabir suhog i hladnog mjesta za izvođenje ovog postupka. Također možete instalirati ventilator ispred fermentatora i zamotati ga u mokre ručnike. Nadzirajte temperaturu termometrom.
- Investirajte u opremu
Naravno, svoje prve pokušaje varenja izvršit ćete uz pomoć opreme koja vam stoji na raspolaganju. Međutim, za bolji okus i kvalitetu proizvoda dugoročno se isplati ulagati u dobru opremu prikladne veličine. Umjesto toga na početku odaberite veći spremnik.
- Vodite preglednu evidenciju
Bez obzira na težinu recepta koji slijedite, vodite odgovarajuću evidenciju sastojaka, trajanja postupka i konačnog proizvoda. To će vam omogućiti da promatrate i nadgledate svoj napredak i mijenjate postupak po potrebi. Uvijek ćete se moći okrenuti svojim bilješkama i pomoći si s njima, i na kraju, ali ne najmanje važno, stvoriti recepte koji vam najviše odgovaraju.