1. Mogu li napraviti pivo sličnog okusa kao Ožujsko?
  Naravno. Upotrijebite jedan od ekstrakata kao što su Continental Lager, Lager, Premium Lager ekstrakt. S tim ekstraktima ćete se najviše približiti tom okusu.
 1. Kako brzo započinje prva fermentacija i koliko traje?

Ako prva fermentacija ne započne u roku od 48 sati, tada treba dodati nove kvasce. Fermentacija traje 4-14 dana, ovisno o temperaturi. Punjenje u boce može se započeti čim je gustoća ispravna (mjereno denzimetrom). Svaki ekstrakt ima svoju konačnu gustoću što se može provjeriti u uputama za ekstrakt.

 1. Postoji li sve što trebam u aparatu za kuhanje piva?

U kompletu (SET) dobivate sav pribor za pripremu piva. Sve što trebate je ekstrakt (s uključenim kvascem), šećer, voda i boce. Postoje i drugi sastojci za izradu piva, ali za početak preporučujemo upotrebu ekstrakta.

 1. Kada je pivo u bocama spremno za piće?

Ovisno o kvaliteti ekstrakta. Može se piti već nakon 1, 2 ili 4 tjedna. Što dulje pivo ostane u bocama, to je bolji okus. Možete se savjetovati s nama.

 1. Koji je rok trajanja domaćeg piva?

Ako su boce dobro sterilizirane, pivo može ostati u bocama do 2 godine.

 1. Mogu li pivo spremiti u bačvu za pivo koju imate u svojoj web trgovini?

U našim pivskim bačvama nije moguće pohraniti pivo tj. ne ispunjava uvjete za drugu fermentaciju. Pritisak stvoren tijekom druge fermentacije previsok je da bi ga posuda mogla zadržati i može se uništiti. Bačve su prikladne za prvo vrenje ili za točenje piva na zabavama.

 

10 stvari koje treba znati prije nego što počnete variti pivo

Varenje piva kod kuće u posljednje vrijeme cvjeta. Omogućuje pripremu kvalitetnog i ukusnog piva na kreativan način. Izvrstan je hobi čak i za one koji nemaju puno slobodnog vremena, a istodobno omogućuje veliku prilagodbu. Ako želite isprobati nešto novo, različito od uobičajenih komercijalnih marki piva, vrijeme je da isprobate nove mogućnosti i istražite svijet pivarstva. No, prije nego što se s tim pozabavite, dobro je znati nekoliko osnovnih principa kojih se treba pridržavati za dobar rezultat.

 1. Posvetite se istraživanju i pronalaženju informacija

Prije nego što započnete s izradom vlastitog piva, posvetite se istraživanju i pronalaženju raznih informacija koje će vam pomoći da skuhate pivo. Pročitajte knjigu, pretražite web ili razgovarajte s nekim tko se već neko vrijeme bavi tom djelatnošću. Variti pivo je umjetnost, ali samo u kombinaciji sa znanošću. Da biste mogli realizirati svoje ideje i stvoriti pivo po svom ukusu, prvo ćete trebati znati sastojke, opremu i postupak rada. U tome vam može pomoći tim Svijet piva, možete nas kontaktirati telefonom, e-poštom ili na Facebookom. Odgovorit ćemo na sva vaša pitanja ….

 1. Pobrinite se za odličnu higijenu

Sanitacija i sterilizacija uvijek trebaju biti na prvom mjestu. Održavajte izvrsnu higijenu i znajte da se pravila sanitacije moraju održavati od samog početka – pripremom opreme dok se ne pritisne čep boce. Sterilizacija je posebno važna kod hlađenja piva ili neposredno nakon nje jer kvasac u to vrijeme ne fermentira, a u to je vrijeme najmoćnija mogućnost bakterijske kontaminacije.

 1. Odaberite najkvalitetnije sastojke

Za izvrsne rezultate odaberite najkvalitetnije sastojke, jer će to ujedno učiniti i konačni proizvod izvrsnim. Primjerice, tekući kvasac bolji je izbor od čvrstog, a tijekom samog varenja svježi ekstrakti nesumnjivo su bolji od onih koji se pakiraju godinama. Pazite da su vaši sastojci svježi. Spremite ih na prikladno mjesto.

 1. Pustite da pivo vrije barem sat vremena

Pustite da se svako pivo kuha između 60 i 90 minuta, jer će hmelj ukloniti njihovu gorčinu i ostale sastojke koji kvare kvalitetu piva. Ovaj postupak također će sterilizirati pivo prije hlađenja. Kad kuhate svijetlo pivo, pustite da se pivo krčka oko 90 minuta.

 1. Pobrinite se za brzo hlađenje piva

Brzo smanjenje temperature sprječava razvoj bakterija, pa neki pivari koriste ledenu kupku u koju uranjaju posudu za varenje. Nažalost, s takvim postupkom hlađenje i dalje traje oko 40 minuta, pa se isplati uložiti u poseban hladnjak koji u samo 20 minuta može ohladiti veliku količinu piva.

 1. Najprije pokušajte variti tamna piva

Zahvaljujući vrlo bogatom okusu tamnih piva, ovo će vam olakšati skrivanje malih početničkih pogrešaka koje ste napravili u pivarstvu. To je posebno važno jer ćete se s više radosti ustrajati oko svog novog hobija.

 1. Neka fermentor bude staklen

Unatoč činjenici da se puno domaćeg piva kuha u plastičnim fermentorima odnosno napravama za varenje piva, što prije ih zamijenite staklenim. Staklo olakšava čišćenje i neporoznost što pridonosi kvaliteti piva.

 1. Tijekom fermentacije uravnotežujte temperaturu

Kada kuhate domaće pivo, obratite pažnju na regulaciju temperature fermentacije. Jedna od najboljih metoda u ovom trenutku je odabir suhog i hladnog mjesta za izvođenje ovog postupka. Također možete instalirati ventilator ispred fermentatora i zamotati ga u mokre ručnike. Nadzirajte temperaturu termometrom.

 1. Investirajte u opremu

Naravno, svoje prve pokušaje varenja izvršit ćete uz pomoć opreme koja vam stoji na raspolaganju. Međutim, za bolji okus i kvalitetu proizvoda dugoročno se isplati ulagati u dobru opremu prikladne veličine. Umjesto toga na početku odaberite veći spremnik.

 1. Vodite preglednu evidenciju

Bez obzira na težinu recepta koji slijedite, vodite odgovarajuću evidenciju sastojaka, trajanja postupka i konačnog proizvoda. To će vam omogućiti da promatrate i nadgledate svoj napredak i mijenjate postupak po potrebi. Uvijek ćete se moći okrenuti svojim bilješkama i pomoći si s njima, i na kraju, ali ne najmanje važno, stvoriti recepte koji vam najviše odgovaraju.